22 februari
Door: Martie Hommel
22 Februari 2014 | Israel, Jeruzalem
Het is 22 februari, wat inhoudt dat Pia Groenewold jarig is en niet zomaar, ze is 50 jaar geworden.
Dat kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan. Zonder dat ze het weten is hun kamerdeur versierd met slingers en ballonnen en om 8.00m uur sluipt iedereen heel stilletjes de 11e verdieping op. Ze hoort wel iets maar denkt dat het de schoonmakers zijn. Lex had heel sneaky het raam opengezet, zodat er niet veel geluid vanaf de gang doordrong.
Elly Bijkerk zat op een stoel tegenover de deur verkleed als Sara.
Een flinke bonk op de deur en Pia keek om de hoek, alleen dat gezicht al was een studie waard.
We zongen met z’n allen Lang zal ze leven, waarna Elly een lang gedicht voorlas.
Op naar het ontbijt. Ook daar was een hoek versierd voor Pia en de tafel keurig voor ze gedekt.
Ja, een verjaardag zonder kadootjes is ook niet het ware, dus kwam het hele spul daar weer bij elkaar staan en zongen we nog een liedje op de wijs van “Een Nederlandse Amerikaan” en kreeg ze haar kadootjes. Hier sprak Pia niet meer dan “nou zeg, gaan we de hele dag zo door?” Dat niet dus. Zo was het mooi genoeg, zij vergeet haar 50ste verjaardag niet snel dachten we zo.
Na ’t ontbijt overleg. Michaël vertelde welke synagogen, kerken en gemeenten er zo ongeveer waren op loopafstand. Na stemming gingen we op pad. Wij zijn naar de Bat Tsion gemeente geweest.
Hier was een Nederlandse vertaling door de vrouw van de dominee. Alles was verder in het Hebreeuws, maar wij kregen een Hollandse Bijbel en 2 Engelse liedboeken, 1 met en 1 zonder noten.
Maar sommige melodieën kenden we ook. Maar Hebreeuws zingen èn noten lezen valt niet mee.
De dienst duurde, let op… 2 uur en 3 kwartier.!!!!!. en wij hebben er van genoten.
Aan het einde was er avondmaal. Dat dit zomaar kon, samen met Messias belijdende Joodse mensen avondmaal vieren. Het heeft op mij een hele diepe indruk gemaakt.
Na de dienst kregen we koffie aangeboden met lekkere cake. Ze hebben ook een winkel onder het kerkgebouw, die doen ze na de sabbat (een uur na zonsondergang) speciaal voor ons open.
Terug in het hotel, even opgefrist. Vanmiddag mochten we onszelf bezig houden.
Om 17.00 uur de ceremonie van de havdala met een Messias belijdend Joods gezin.
Dit houdt de afsluiting van de sabbat in. Het gezin bestaat uit: man, vrouw, een meisje en 3 jongens.
Eerst vertelt de vader over hoe zij in Israël terecht zijn gekomen en waar zij eigenlijk vandaan gekomen zijn.
Verder veel over het Messias belijdend Jood zijn in Israël. Het leven is niet altijd gemakkelijk, maar ze zijn wel in het beloofde land. Israël is goed voor hun kinderen, hun opleiding en dergelijke.
Het is inmiddels 18.00 uur geworden en de havdala zal nu plaatsvinden. Het is geen grote ceremonie. Men heeft een bijzondere kaas, plat met 6 lontjes. Die symboliseren de 6 dagen van de week en vormen samen 1 groot vuur. Een beker wijn en 3 kruidenbuiltjes.
De jongste jongetjes steken de kaars aan, dan zingt de vader de zegen over de wijn, en nemen dan elk een slok uit de beker.
Het is de afsluiting van het heilige en het begin van de nieuwe dag.
Na het eten nog even naar het boekwinkeltje geweest zoiets als onze evangelische boekwinkels.
Daarna eten en nu moeten we de koffers weer inpakken, want morgen gaan we naar de Bedoeïenen.
23 Februari 2014 - 21:10
Wilma Balde:
Hallo Israel gangers,
Het is vandaag zondag 23 febr.
De kerk was zonder jullie aanwezigheid best wel leeg!
Vanmi zat ik naast Zr. E. Berkhof, zij laat jullie via dit berichtje groeten.
En zij had een vraag; omdat ze geen computer heeft kon ze de verslagen van de reis
niet lezen en geen foto's kijken.
Komt er vanuit de groep mogelijk een keer een middag of avond in de kerk zodat ze ook wat kan meemaken?
Haar idee was ; doe het maar op een seniorenmiddag.
Mocht dat zo zijn dan meld ik me ook vast aan!!'
Nogmaals een goed terug reis gewenst!
Hart. groet uit Ermelo, Wilma
24 Februari 2014 - 23:53
Joop:
Het verslag van 23 Februari volgt nog want hoe vreemd ook maar de bedouinen hadden geen Wifi.